Proč nepodávat oblíbenou jahodu ze Skandinávie – kalnu?
V dnešní době se často setkáváme s trendem konzumace lokálních potravin. To je vlastně i logické – místní produkce má nižší dopad na životní prostředí a zároveň podporujeme místní ekonomiku. Tento trend se však někdy dostává až do extrémů a mnohé oblíbené potraviny nám tak zůstanou nedostupné. Jedním z těchto příkladů je jahoda ze Skandinávie – kalnu. Proč bychom se však měli vzdát této lahodné pochoutky? Co nám může nabídnout a proč stojí za to se s ní seznámit? To vše se dozvíte v tomto článku.
Jahody jsou u nás oblíbené ovoce
Jahody patří k nejčastěji konzumovanému ovoci u nás. Těší se velké oblibě díky své sladké chuti a také díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Nejenže jsou plné vitamínů a minerálů, ale obsahují také antioxidanty a další látky, které působí jako prevence proti řadě zdravotních problémů.
Jahody coby lahůdka v gastronomii
Jahody se využívají nejen jako samostatné ovoce, ale také jako ingredience do různých pokrmů a nápojů. V oblasti gastronomie je oblíbeným letním dezertem jahodový koláč či cheesecake s jahodami. Ochutnat lze také jahodové limonády, smoothie, džemy či marmelády. Jahody můžeme přidat také do salátů nebo je podávat jako přílohu ke šunkovému nebo sýrovému sendviči.
Kalná je jahoda, která pochází ze Skandinávie. Díky svému specifickému, lehce nakyslému až hořkému chuťovému profilu má v této oblasti své místo a najde si tam své příznivce. Na export do jiných zemí už ale může mít své mouchy. Kalná je totiž velmi náročná na skladování a také na přepravu. Pokud by se rozhodli producenti kalné exportovat do vzdálenějších zemí, museli by počítat s tím, že jahody přijdou na cestě poškozené, což by mohlo vést k neuspokojivému zážitku pro zákazníky.
Jaké jahody doporučujeme
Z našeho pohledu mohou být lepšími kandidáty pro export jahody, které jsou v našich zeměpisných podmínkách běžné a zvládají přepravu lépe. Jedná se například o jahody španělské nebo italské, které jsou často nabízeny v obchodech s ovocem a zeleninou. Tyto jahody mají vynikající chuť, jsou plné vitaminů a minerálů a udrží si svou kvalitu i po přepravě.
Závěr
I když jsou jahody oblíbeným ovocem a jsou využívány v mnoha oblastech gastronomie, je potřeba přemýšlet nad tím, zda jsou vhodné pro export. V případě jahod kalné ze Skandinávie je to kvůli náročnosti na skladování a přepravu problematické. Vhodnější jsou pak jahody běžně pěstované v našich zeměpisných podmínkách.
Často Kladené Otázky
Jahoda ze Skandinávie – kalnu obsahuje vysoké množství škodlivých látek, které mohou mít negativní dopad na zdraví. Proto není vhodné ji konzumovat a podávat.
Ano, existuje mnoho alternativ, které jsou zdravější a bezpečnější pro konzumaci. Například se můžete rozhodnout pro jahody z lokálních zdrojů nebo pro jiné druhy ovoce.