Ratatouille - vegetariánská variant

Ratatouille – vegetariánská variant

Ratatouille je francouzské jídlo, které se obvykle skládá z rajčat, cukety, papriky a lilek. Tato zeleninová směs se často podává jako příloha k masu nebo rýži, ale vegetariánská varianta může být posunuta na nejvyšší úroveň. V této článku vám přinášíme recept na lahodnou vegetariánskou Ratatouille, která je plná chutí a vůni. Nejenže je to skvělá alternativa pro stravování bez masa, ale také vynikající způsob, jak využít sezónní zeleninu. Pokud se zajímáte o nové způsoby jak využít své zeleniny, nebo jste prostě zvědaví na nové a zajímavé recepty, určitě byste neměli tento článek propásnout.

Ratatouille – vegetariánská variant

Ratatouille je tradiční francouzské jídlo z Provence, které se skládá z pečených sezónních zelenin. Kromě toho, že je to zdravá a chutná alternativa k masovým jídlům, ratatouille také nabízí mnoho možností použití různých druhů zeleniny. A pokud jste vegetarián, můžete si užít tuto delikatesu tím, že nahradíte dříve používané hovězí nebo kuřecí maso ovoce nebo zeleninovou náhradou.

Historie ratatouille

Ratatouille se poprvé objevilo v Provençe v 18. století a postupem času se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel v celé Francii. Původní recept na ratatouille se skládal z cibule, papriky, cukety, baklažánu, rajčat a bylin jako je tymián, rozmarýn a oregano. Tyto ingredience se vařily spolu a směs se podávala jako vedlejší jídlo nebo jako hlavní jídlo s rýží, brambory nebo pečivem.

Recept na vegetariánskou ratatouille

Pokud si chcete vychutnat klasickou francouzskou ratatouille, avšak jako vegetarián, můžete nahradit maso jinými ingrediencemi. Jelikož se v tomto receptu zelenina peče, nejlépe se hodí zeleninové složení, které vydrží vysoké teploty. Následující recept je jednoduchý a zahrnuje zdravé a chutné ingredience.

Ingredience:

  • 1 cibule, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
  • 1 cuketa, nakrájená na kostky
  • 1 lilkový baklažán, nakrájený na kostky
  • 3 rajčata, nakrájená na kostky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky oregana
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. V posudku smíchejte nakrájenou cibuli s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem, oreganem a stroužky česneku.
  3. Na plech s vysokým okrajem nebo do zapékací misky dejte nakrájenou cuketu, papriky, rajčata a nakonec nakrájený baklažán.
  4. Směs olivového oleje a bylinek rozetřete nad zeleninou a posypte solí a pepřem.
  5. Vložte do trouby a pečte 30-40 minut, dokud zelenina není měkká a krásně zlatavá.

Tento recept můžete doplnit omáčkou nebo jogurtem a podávat s rýží, pečivem nebo salátem.

Závěr

Ratatouille je tradiční francouzské jídlo, které nabízí mnoho možností použití různých druhů zeleniny. A pokud jste vegetarián, můžete si užít tuto delikatesu tím, že nahradíte dříve používané hovězí nebo kuřecí maso ovoce nebo zeleninovou náhradou. Tento recept na vegetariánskou ratatouille je jednoduchý a zahrnuje zdravé a chutné ingredience. Tento pokrm se hodí jako vedlejší jídlo nebo hlavní jídlo.

Často Kladené Otázky

Jakých ingrediencí je třeba pro přípravu vegetariánského ratatouille?

K přípravě vegetariánské verze ratatouille budete potřebovat lilek, cuketu, rajčata, papriku, cibuli, česnek, olivový olej, sůl, pepř a bylinky (např. tymián, oregano, rozmarýn). Ingredience je možné libovolně měnit a upravovat podle chuti.

Jaké jsou nejlepší způsoby podávání vegetariánského ratatouille?

Vegetariánské ratatouille se může podávat jako hlavní chod s rýží, bulgurem nebo pečivem. Můžete si ho také připravit jako přílohu k masu nebo rybám. V letních měsících je oblíbené jako míchaná zeleninová či zeleninová salátová příloha. Zkrátka, možností, jak ratatouille podávat, je mnoho, záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *