Ratatouille – vegetariánská variant
Ratatouille je francouzské jídlo, které se obvykle skládá z rajčat, cukety, papriky a lilek. Tato zeleninová směs se často podává jako příloha k masu nebo rýži, ale vegetariánská varianta může být posunuta na nejvyšší úroveň. V této článku vám přinášíme recept na lahodnou vegetariánskou Ratatouille, která je plná chutí a vůni. Nejenže je to skvělá alternativa pro stravování bez masa, ale také vynikající způsob, jak využít sezónní zeleninu. Pokud se zajímáte o nové způsoby jak využít své zeleniny, nebo jste prostě zvědaví na nové a zajímavé recepty, určitě byste neměli tento článek propásnout.
Ratatouille – vegetariánská variant
Obsah článku
Ratatouille je tradiční francouzské jídlo z Provence, které se skládá z pečených sezónních zelenin. Kromě toho, že je to zdravá a chutná alternativa k masovým jídlům, ratatouille také nabízí mnoho možností použití různých druhů zeleniny. A pokud jste vegetarián, můžete si užít tuto delikatesu tím, že nahradíte dříve používané hovězí nebo kuřecí maso ovoce nebo zeleninovou náhradou.
Historie ratatouille
Ratatouille se poprvé objevilo v Provençe v 18. století a postupem času se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel v celé Francii. Původní recept na ratatouille se skládal z cibule, papriky, cukety, baklažánu, rajčat a bylin jako je tymián, rozmarýn a oregano. Tyto ingredience se vařily spolu a směs se podávala jako vedlejší jídlo nebo jako hlavní jídlo s rýží, brambory nebo pečivem.
Recept na vegetariánskou ratatouille
Pokud si chcete vychutnat klasickou francouzskou ratatouille, avšak jako vegetarián, můžete nahradit maso jinými ingrediencemi. Jelikož se v tomto receptu zelenina peče, nejlépe se hodí zeleninové složení, které vydrží vysoké teploty. Následující recept je jednoduchý a zahrnuje zdravé a chutné ingredience.
Ingredience:
- 1 cibule, nakrájená na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
- 1 cuketa, nakrájená na kostky
- 1 lilkový baklažán, nakrájený na kostky
- 3 rajčata, nakrájená na kostky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky rozmarýnu
- 2 lžičky oregana
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- V posudku smíchejte nakrájenou cibuli s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem, oreganem a stroužky česneku.
- Na plech s vysokým okrajem nebo do zapékací misky dejte nakrájenou cuketu, papriky, rajčata a nakonec nakrájený baklažán.
- Směs olivového oleje a bylinek rozetřete nad zeleninou a posypte solí a pepřem.
- Vložte do trouby a pečte 30-40 minut, dokud zelenina není měkká a krásně zlatavá.
Tento recept můžete doplnit omáčkou nebo jogurtem a podávat s rýží, pečivem nebo salátem.
Závěr
Ratatouille je tradiční francouzské jídlo, které nabízí mnoho možností použití různých druhů zeleniny. A pokud jste vegetarián, můžete si užít tuto delikatesu tím, že nahradíte dříve používané hovězí nebo kuřecí maso ovoce nebo zeleninovou náhradou. Tento recept na vegetariánskou ratatouille je jednoduchý a zahrnuje zdravé a chutné ingredience. Tento pokrm se hodí jako vedlejší jídlo nebo hlavní jídlo.
Často Kladené Otázky
Jakých ingrediencí je třeba pro přípravu vegetariánského ratatouille?
K přípravě vegetariánské verze ratatouille budete potřebovat lilek, cuketu, rajčata, papriku, cibuli, česnek, olivový olej, sůl, pepř a bylinky (např. tymián, oregano, rozmarýn). Ingredience je možné libovolně měnit a upravovat podle chuti.
Jaké jsou nejlepší způsoby podávání vegetariánského ratatouille?
Vegetariánské ratatouille se může podávat jako hlavní chod s rýží, bulgurem nebo pečivem. Můžete si ho také připravit jako přílohu k masu nebo rybám. V letních měsících je oblíbené jako míchaná zeleninová či zeleninová salátová příloha. Zkrátka, možností, jak ratatouille podávat, je mnoho, záleží jen na vaší fantazii a chuti.