Co je středomořská země

Řecká kuchyně, novinky z nádherného Středomoří (Greek cuisine, fresh from the beautiful Mediterranean)

Vítejte! Dnes si společně přineseme do vaší kuchyně klíčové chutě z Řecka, jedné z nejvíce ikonických a oblíbených kuchyní celého Středomoří. Zde uvidíte nejnovější trendy a techniky používané při vaření v této úchvatné oblasti, a to vše s cílem vychutnat si pravé, autentické řecké jídlo. Nechte se unést do světa řecké kuchyně a objevte nové recepty, které oslavují jeho dlouhou historii a bohatou kulturu. Sledujte nás a získejte inspiraci k tomu, jak se dostat na poznávací zájezd k neodolatelným chutím Řecka.

Řecká kuchyně, novinky z nádherného Středomoří

Řecká kuchyně je jednou z nejtypičtějších kuchyní Středomoří. Její základem jsou čerstvé suroviny, olivový olej, bylinky a koření. Když si posadíte na pláž na řeckém ostrově a objednáte si třeba salát s feta sýrem, bude to zaručeně nejlepší salát, který jste kdy měli.

Mezedes, řecké tapas

Mezedes jsou malé pokrmy, které se podávají jako předkrm nebo kromě pití. Mezedes jsou typickým rysem řecké kuchyně, kde si každý může objednat různé druhy pokrmů a nasdílet je s ostatními. Mezi nejtypičtější patří tzatziki, melitzanosalata (jarník z lilků), dolmades (nadýchané rýžové kuličky obalené vinným listem) nebo kolokythokeftedes (krokety z cukety).

Hlavní chody, vynikající ryby a mořské plody

Řecko je obklopené mořem a ryby a mořské plody jsou v restauracích velmi oblíbené. Mezi nejtypičtější patří octopus, calamari, barbouni (krevety) a levrek (cejn). Nejznámějším rybím pokrmem je jemná kalamáří polévka, tzv. kakavia.

Ale nejen ryby jsou v Řecku populární podobně tak jsou vynikající masové pokrmy. Nejznámějším řeckým jídlem je gyros, což jsou plátky vepřového masa se salátem, cibulí a tzatziki omáčkou, vše obalené v pitě.

Dezerty, zařazené do seznamu UNESCO

Pokud si chcete po dobrém jídle dát něco sladkého, Řecko má pro vás připravené známé dezerty, které jsou dokonce zapsány v seznamu UNESCO. Nejznámější z nich jsou baklava a galaktoboureko. Baklava je pečená sladká pšeničná kolečka plněné vlašskými ořechy, přelité sladkým sirupem.

Galaktoboureko je křehké listové těsto, plněné máslovým krémem a zalité sladkým sirupem. Tento dezert je také velmi oblíbený v blízkovýchodních zemích.

Novinky, které stojí za ochutnání

Řecká kuchyně se neustále vyvíjí a vznikají nové pokrmy, které stojí za ochutnání. Jedním z nich je např. kotopoulo gemisto, což je plněné kuře. Kuřecí maso je plněné rýží, bylinkami a kořením.

Dalším novým pokrmem je fava, což je pasta z měkké odrůdy cizrny. Tato pasta se podává s krevetami a zeleninou a je to ideální jídlo pro vegetariány.

Řecká kuchyně je plná chutí a vůní, které si zamilujete. Zkuste něco nového a zkusit novinky, které Řecko přináší.

Často Kladené Otázky

Jaké jsou hlavní prvky řecké kuchyně?

Hlavními prvky řecké kuchyně jsou olivový olej, čerstvé bylinky a koření, feta sýr, zelenina jako rajčata, okurky a papriky, olivy a ryby. Řecká kuchyně je také bohatá na různé druhy pečiva, jako jsou pita chleby a filo těsto, které se používají k přípravě různých dezertů a sladkých jídel.

Která jsou nejznámější řecká jídla?

Mezi nejznámější řecká jídla patří tzatziki (chladný dip z jogurtu a okurek), souvlaki (grilovaná kousky masa na pálce), moussaka (plněná rajčata s masem a bramborami), spanakopita (plněná listovým těstem s špenátem a sýrem) a domácí řecká saláta (zelenina s olivami, sýrem feta a oreganem). Také jsou populární různé druhy ryb a mořských plodů, jako jsou octopus, krevety a mušle, a sladká jídla, jako jsou baklava (sladký dezert z filo těsta s ořechy a medem) a loukoumades (kuličky těsta smažené v oleji a posypané medem a skořicí).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *