Bílé rybíz - dobrý důvod pro budování svalů

Proč nejíst cizrnu – Why not to eat chickpeas

Proč byste neměli jíst cizrnu? Je to velmi dobrá otázka, na kterou existuje mnoho různých odpovědí. Pokud jste fanouškem této rostliny, možná se budete divit, proč někdo vůbec uvažuje o tom, že by ji nejedl. Ale nebojte se, právě proto, že je cizrna tak oblíbená, stojí za to se dozvědět více o jejích výživových hodnotách, zdravotních rizicích a ekologických důsledcích konzumace. V tomto článku vám přinášíme přehled nejzávažnějších důvodů, proč byste měli snadno a rychle nahradit cizrnu jinými zdravými potravinami.

Proč nejíst cizrnu – Dopady na lidské zdraví

Když si myslíte, že jste zdravá osoba, která dodržuje stravovací plány a snažíte se vyvážit svou stravu, možná vůbec netušíte, že některé potraviny, které konzumujete, mohou být škodlivé pro vaše zdraví. Cizrna je jednou z nejrozšířenějších odrůd luštěnin na světě, ale proč byste se měli vyvarovat její konzumace?

Proč cizrna není prospěšná pro zdraví srdce

Konzumace cizrny může být škodlivá pro lidské srdce. Luštěniny jsou bohaté na lektiny, proteiny, které mohou způsobit záněty v těle. Lektiny se vážou na červené krvinky a mohou způsobit, že se tyto buňky ucpou, což může způsobit zdravotní problémy srdce.

Cizrna a trávicí problémy

Cizrna obsahuje složité cukry a oligosacharidy. Tyto nerozpustné cukry přežijí v trávicím traktu a při hromadění mohou způsobit nadýmání, nadýmání, průjem a jiné trávicí problémy. Osoby s citlivýým trávicím traktem, zejména ty trpící syndromem dráždivého tračníku nebo Crohnovou nemocí, by měli konzumaci cizrny omezit.

Cizrna a cukrovka

Cizrna má vysoký glykemický index, což způsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi po jeho konzumaci. To může být škodlivé pro diabetiky, protože podporuje neustálé zvyšování hladin cukru v krvi.

Alternativy pro cizrnu

Pokud chcete vyvarovat se potenciálně škodlivým účinkům cizrny, můžete zkusit přidat do své stravy jiné druhy bílkovinových potravin, jako například kuřecí nebo krůtí maso, ryby a mořské plody, quinou nebo hrách zelený. Tyto potraviny poskytují stejné výživové hodnoty jako cizrna, ale bez potenciálních zdravotních rizik.

Závěr

Je vždy důležité nejen sledovat, co jíme, ale také pozorně zkoumat vliv potravin na naše zdraví. Když do své stravy přidáváte libovolnou potravinu, měli byste být obezřetní a zajistit, aby vám nepůsobila škodu. V případě cizrny můžete zvažovat alternativy, jako například kuřecí nebo krůtí maso, ryby, quinou nebo zelený hrách, aby byla vaše strava i nadále bohatá na bílkoviny a živiny bez potenciálních zdravotních rizik.

Často Kladené Otázky

Proč nejíst cizrnu, když trpím na žaludeční potíže?

Chickpeas jsou bohaté na vlákninu a mohou způsobovat nadýmání, které může zhoršit trávicí potíže jako průjem, plynatost, křeče nebo zánět střev. Proto by měli lidé s citlivým trávicím traktem konzumovat cizrnu s opatrností a v malých porcích.

Proč se v některých kuchyních používá cizrna jako základní surovina?

Cizrna je jednou z nejstarších rostlin používaných k přípravě jídel a je oblíbená v mnoha kuchyních po celém světě, protože je cenově dostupná, bohatá na výživné látky jako jsou bílkoviny a vláknina a má výbornou chuť. Cizrna se používá k přípravě různých jídel, například humusu, falafelu, různých druhů polévek nebo salátů.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *