Tahini omáčka: základní recept a varianty

Tahini omáčka: Základy, vysvětlení a recepty

Vítejte u našeho článku zaměřeného na tahini omáčku – výtečný a zdravý přírodní dip, který se stává stále oblíbenějším po celém světě! V tomto článku se dozvíte základní informace o této ikonické omáčce, vysvětlíme, co to vlastně tahini je a jak se omáčka vyrábí. Také vám představíme několik skvělých receptů, které s tahini omáčkou můžete vyzkoušet a oceníte těžiště jejích zdravotních výhod. Pokud patříte mezi fanoušky dobré kuchyně a chcete se dozvědět více o této zajímavé omáčce z Blízkého Východu, určitě si náš článek nenechte ujít!

Tahini omáčka: Základy, vysvětlení a recepty

Co je Tahini omáčka?

Tahini omáčka je tradiční středovýchodní omáčka, která se skládá z tahini pasty, citronové šťávy, olivového oleje, česneku a soli. Tahini pasta se vyrábí ze sezamových semen a je to něco jako máslo. Tahini omáčka má bohatou chuť a je výborná jako dip nebo příloha k různým pokrmům.

Jak se vyrábí Tahini omáčka?

Výroba Tahini omáčky je poměrně jednoduchá. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 1/2 šálku tahini pasty
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V míse smíchejte tahini pastu, citronovou šťávu, nasekaný česnek, olivový olej a sůl.
  2. Pomalu přilévejte vodu, dokud nemáte omáčku správné konzistence. Omáčka by měla být hladká a krémová.
  3. Ochutnejte a případně přidejte další sůl nebo citronovou šťávu, pokud je to potřeba.
  4. Pomalu míchejte omáčkou, dokud není krásně hladká a směs se nevzpěňuje.
  5. Omáčku nalijte do misky a ozdobte nasekanou petrželí nebo paprikou.

Jak používat Tahini omáčku

Tahini omáčku můžete používat jako dip pro zeleninu nebo chléb, jako přílohu k různým pokrmům nebo jako omáčku pro saláty. Můžete ji také použít jako základ pro výrobu jiných omáček, jako je hummus nebo baba ganoush.

Recepty

Tahini omáčka se dá použít jako základ pro mnoho jiných receptů. Níže najdete několik nápadů, jak ji použít.

Tahini hummus

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku Tahini omáčky
  • 1 plechovka cizrny, okapaná a vypálená
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V míse smíchejte tahini pastu, citronovou šťávu, nasekaný česnek, olivový olej a sůl.
  2. Přidejte cizrnu a směs míchejte až do hladka.
  3. Pomalu přilévejte vodu, dokud nemáte hummus správné konzistence.
  4. Ochutnejte a případně přidejte další sůl nebo citronovou šťávu, pokud je to potřeba.
  5. Pomalu míchejte hummusem, dokud není krásně hladký a směs se nevzpěňuje.
  6. Hummus nalijte do misky a ozdobte nasekanou petrželí nebo paprikou.

Tahini salátový dresink

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku Tahini omáčky
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli
    • Postup:

      1. V míse smíchejte tahini pastu, citronovou šťávu, olivový olej a sůl.
      2. Pomalu přilévejte vodu, dokud nemáte dresink správné konzistence.
      3. Ochutnejte a případně přidejte další sůl nebo citronovou šťávu, pokud je to potřeba.
      4. Dresink nalijte do lahvičky a uložte do lednice.

      Závěr

      Tahini omáčka je vynikající volbou pro ty, kdo hledají zdravou a chutnou alternativu k tradičním omáčkám. Je snadné ji vyrobit a můžete ji používat jako základ pro různé recepty. Pokud jste ještě Tahini omáčku nevyzkoušeli, určitě to zkusíte.

      Často Kladené Otázky

      Jak se připravuje tahini omáčka?

      Tahini omáčku lze připravit velmi snadno. Stačí smíchat několik lžic tahini pasty s olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a solí. Omáčku je potřeba promíchat dohladka, aby nezbyly hrudky. Dle chuti se můžou přidávat i další přísady, jako např. jogurt, mátu či koriandr.

      Co lze dělat se tahini omáčkou?

      Tahini omáčka se hodí ke grilovanému masu, kyblíkům, zelenině, salátům, falafelům, hummusu a mnohým dalším pokrmům. Mohou se s ní také dochucovat pomazánky a dipy. Tahini omáčku lze také používat jako přísadu do receptů – např. do dortů, muffinů, krémů a dalších dezertů.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *