Nejlepší potraviny bohaté na mangan

Nejlepší potraviny s vysokým obsahem vitaminu C

Vítejte! Dnes se podíváme na téma nejlepší potraviny s vysokým obsahem vitaminu C. Vitamin C je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, podporuje tvorbu kolagenu a chrání tělo před oxidačním poškozením. Proto je důležité mít dostatek tohoto vitamínu v naší stravě. Během této článku si představíme potraviny, které jsou nejvýživnější a nejobohacenější vitaminem C. Pokud jste zvědaví, jaké tyto potraviny jsou a jak vám mohou pomoci zlepšit vaše zdraví, pokračujte v čtení!
Nejlepší potraviny s vysokým obsahem vitaminu C

Význam vitaminu C pro náš organismus

Vitamin C neboli kyselina askorbová je jedna z nejdůležitějších vitamínů v naší stravě. Jeho přítomnost v potravě má celou řadu přínosů pro naše organismus. Tento vitamín totiž přispívá k tvorbě kolagenu, který je základem našeho pojivového tkáně. Bez vitaminu C by tedy kůže, kosti a klouby netvořily takovou pevnou soustavu jako s ním.

Vitamin C také posiluje imunitní systém, pomáhá v boji proti volným radikálům, které mohou poškozovat naše buňky a snižuje únavu a vyčerpání. To vše jsou dobré důvody, proč bychom měli dbát na dostatečný přísun potravin bohatých na vitamin C.

Které potraviny jsou nejlepší zdroje vitaminu C?

Kyselina askorbová se nachází především v rostlinných potravinách. V následujícím seznamu najdete nejlepší zdroje vitaminu C, které byste neměli opomenout vložit do svého jídelníčku:

1. Šípky – jednou z nejbohatších potravin na vitamin C jsou šípky. Jen jedna růžička šípků obsahuje téměř 1000 mg vitaminu C, to je více než dvojnásobek doporučené denní dávky.

2. Paprika – dalším účinným zdrojem vitaminu C je paprika. Kromě vitaminu C obsahuje paprika také mnoho dalších prospěšných látek a antioxidantů.

3. Brokolice – tato zelenina je velmi výživná a obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Pokud máte potíže s trávením, pak je brokolice pro vás vhodnou volbou, obsahuje totiž i mnoho vlákniny.

4. Jahody – pokud si rádi dopřáváte sladké dobroty, pak se rozhodně vyplatí sáhnout po čerstvých jahodách. Ty totiž obsahují nejen vitamin C, ale také další antioxidanty, vlákninu a minerály.

5. Kiwi – toto ovocné mlsání také patří mezi zdroje vitaminu C. Kiwi obsahuje mnoho dalších vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné.

Jak připravit potraviny s vysokým obsahem vitaminu C

Potraviny bohaté na vitamin C lze připravit různými způsoby. Například papriky se hodí nejen na saláty, ale také na různé druhy omáček či zapékaných jídel. Brokolice může být ideální přílohou k masovým jídlům a šípky se často používají v bylinkových čajích.

Pokud byste chtěli snížit obsah vitaminu C ve vaší stravě, měli byste se vyvarovat příliš častému vaření a dušení. Tyto způsoby tepelné úpravy totiž vitamin C ničí. Lepe je proto dávat přednost nakládání, dužinu ovocných plodů můžeme využít jako přísadu do smoothie nebo ovesných kaší.

Závěr

Vitamin C je velmi důležitý pro správnou funkci našeho organismu. Doporučená dávka pro dospělého člověka se pohybuje okolo 100 mg. Pokud se snažíte dbát na dostatečný přísun vitaminu C, pak byste měli zařadit do svého jídelníčku potraviny, které mají vysoký obsah této účinné látky. Kromě výše zmíněných šípků, paprik, brokolice, jahod a kiwi je dobré sáhnout i po dalších ovocích a zelenině. A nezapomeňte, že vitamin C je citlivý na tepelné zpracování, proto je lepší, když si svou dávku vitaminu C doplníte konzumací čerstvých nebo krátce tepelně upravených potravin.

Často Kladené Otázky

Jaké potraviny jsou nejlepší pro zajištění dostatečného příjmu vitaminu C?

Ovoce a zelenina jsou nejlepší potraviny s vysokým obsahem vitaminu C. Mezi ovoce s nejvyšším obsahem tohoto vitaminu patří papája, kiwi, jahody, citrusové plody a melouny. Zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C tvoří například paprika, brokolice, rajčata, špenát a květák.

Jaký je doporučený denní příjem vitaminu C?

Doporučený denní příjem vitaminu C se liší podle věku a pohlaví. Pro dospělého muže je doporučené množství 90 mg, pro dospělou ženu 75 mg, při těhotenství je doporučeno 85 mg a během kojení 120 mg. U kuřáků se doporučuje vyšší příjem, a to o 35 mg více než pro nekuřáky.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *