Kombucha doma: Jak si vyrobit vlastní nápoj
Vážení čtenáři, vítáme Vás u našeho článku o tématu kombucha doma. Jestliže jste někdy slyšeli o tomto populárním nápoji, pravděpodobně Vás zaujímal jeho originální chuť a přínosy pro zdraví. A pokud jste se rozhodli vyzkoušet si výrobu doma, jste na správném místě. V našem článku se dozvíte, jak si vyrobit vlastní kombuchu a jak postupovat krok za krokem. Tak co čekáte? Pokračujte s námi a objevte tajemství tohoto fascinujícího nápoje!
Kombucha doma: Jak si vyrobit vlastní nápoj
Obsah článku
Kombucha je oblíbený probiotický nápoj, který se vyrábí fermentací čaje s cukrem pomocí speciálních bakterií a kvasinek. Když si kombuchu kupujete v obchodě, může to být poměrně drahá záležitost. Ale co kdybychom vám řekli, že si můžete kombuchu vyrobit doma sami? V tomto článku vám ukážeme, jak jednoduše si můžete připravit vlastní kombuchu.
Co budete potřebovat
Než začnete svou kombuchu připravovat, musíte se vybavit několika věcmi. Potřebujete:
- čajové filtry nebo sítko
- černý nebo zelený čaj (nebo obojí)
- cukr (bílý nebo třtinový)
- vodu
- velkou sklenici s uzávěrem
- kombucha starter (nápoj kombucha s kulturou bakterií a kvasinek) nebo „scoby“ (tenký disky, které se tvoří na povrchu kombuchy při fermentaci)
- čistý hadřík a elastickou pásku pro překrytí sklenice
Jak na to
Nyní se dostáváme k samotné přípravě. Následujte tyto kroky:
- Uvařte 4 šálky vody. Po chvíli nechte vodu vychladnout a vlažné nalijte do velké sklenice.
- Vložte do vody 3-4 pytlíky nebo lžičky čaje. Nechte čaj louhovat asi 10 minut. Poté odstraňte pytlíky/sítka s čajem.
- Přidejte do vody 3/4 šálku cukru a promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Nechte roztok vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přidejte kombucha starter nebo scoby do sklenice s roztokem. Přikryjte hadříkem a připevněte elastickou páskou tak, aby sklenice byla dokonale přikryta a byla větraná.
- Sklenici umístěte na tmavé místo při pokojové teplotě. Nechte kombuchu fermentovat 7-14 dní. Čím déle potrvá fermentace, tím kyselější bude nápoj.
- Po uplynutí fermentačního procesu odeberte „scoby“ a uberte si část kombuchy na příští kolo. Zbytek můžete přelít do lahve na uchování v lednici.
Rady a tipy
Několik tipů a rad na závěr:
- Pokud chcete kombuchu velmi sladkou, přidejte více cukru. Pokud chcete kyselou kombuchu, snižte množství cukru.
- Zkuste různé druhy čaje a kombinace, abyste získali svůj oblíbený příchutný profil.
- Pokud si chcete uchovat kombuchu déle, uchovejte ji v lednici.
- Nejlepší poměr pro kombucha fermentaci je 1 šálek cukru na 1 galon vody.
To je všechno, co potřebujete vědět pro výrobu kombuchy doma. Tak se pustě do toho a vychutnejte si svůj vlastní, čerstvý probiotický nápoj!
Často Kladené Otázky
Jaké vybavení budu potřebovat ke Kombucha doma?
Potřebovat budete skleněnou nebo keramickou nádobu s uzávěrem, filtrovou látku, cukr, čaj a Kombucha starter (sýrovou mléč, která obsahuje živou kulturu).
Jak dlouho trvá proces Kombucha doma?
Proces výroby Kombuchy doma trvá obvykle 7 až 10 dní, v závislosti na teplotě a kyselosti vaší Kombuchy, kterou preferujete. Po této době bude hotový a můžete jej ochutnat.