Co je to Kombucha a jak ji připravit?

Jak si vyrobit vlastní kombuchu

V dnešní době jsou lidé stále více zaměřeni na zdraví a wellness a hledají nové způsoby, jak zlepšit své zdraví a pohodu. Jedním z populárních trendů v posledních letech je konzumace kombuchy, která má prospěšné účinky na imunitní systém, trávicí systém a celkovou vitalitu. Pokud se chcete dozvědět, jak si vyrobit vlastní kombuchu, pak je tento článek pro vás! Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít vyrábět svou vlastní kombuchu doma. Od základních ingrediencí a nástrojů až po kroky v celém procesu výroby. S tímto návodem se stanete svým vlastním mistrem výroby kombuchy a budete mít vždy čerstvou a zdravou domácí kombuchu k dispozici. Tak proč dál číst? Protože tohle je příležitost naučit se něco nového a dát svému zdraví tím nejlepší základ!

Jak si vyrobit vlastní kombuchu

Kombucha je nápoj, který se v poslední době stává stále populárnější. Kromě toho, že se jedná o chutný nápoj s množstvím zdravotních benefitů, můžete si svoji vlastní kombuchu vyrobit i doma. Pokud se chcete do toho pustit, následujte následující návod:

Kombucha – co to vlastně je?

Kombucha je nápoj vyráběný fermentací čaje pomocí symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY). Kombucha se vyrábí několik týdnů a v této době probíhají v bublinkách fermentační procesy, které vytvářejí chutnou a osvěžující nápoj.

Co budete potřebovat k výrobě vaší kombuchy?

K výrobě kombuchy doma budete potřebovat několik základních věcí:

  • živou kombuchu
  • čajové sáčky
  • cukr nebo med
  • velkou nádobu / kádinku
  • kuchyňské utěrky
  • láhev na uskladnění hotové kombuchy

Postup krok za krokem

1. Připravte si čaj

Připravte si čaj, který budete používat k fermentaci. Použít můžete černý nebo zelený čaj. Do 1 litru vody dejte cca 4 lžičky čaje a uvařte si ho podle návodu na obalu.

2. Přidejte cukr

Do horkého čaje přidejte cukr nebo med, který slouží jako zdroj energie pro bakterie a kvasinky. Podle množství čaje přidejte 100g cukru nebo 80g medu.

3. Nechte čaj vychladnout

Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu. Je nutné počkat, než je čaj úplně vychladl, protože vysoká teplota může poškodit vaši SCOBY kulturu.

4. Přidejte kombuchu

Přidejte živou kombuchu do čaje.

5. Zakryjte a nechte odpočinout

Zakryjte nádobu utěrkou tak, aby v ní mohlo proudit vzduch, ale zároveň byla chráněna před prachem a nečistotami. Nechte nádobu odpočinout na teplém místě cca 7 až 21 dní.

6. Konečná fáze

Po uplynutí několika dnů můžete ochutnat svůj nápoj, abyste zjistili, zda je mix správný. Pokud se vám nápoj líbí, můžete kombuchu nalít do lahví a umístit ji do lednice.

Závěr

Jak si vyrobit vlastní kombuchu? Nic není snadného! Potřebujete jen pár ingrediencí a čas. Všechny složky najdete v každé prodejně se zdravou výživou. Pokud vše prokope s důrazem na hygienu a postupem, který jsme Vám přiblížili, Váš výsledek bude jistě excelentní!

Často Kladené Otázky

Jak začít s výrobou své vlastní kombuchy?

Pro začátek budete potřebovat nápoj kombucha, zdroj kvasinek a cukr. Nejjednodušší je použít hotový nápoj kombucha, který se dá koupit v obchodě s potravinami. Dále si musíte zakoupit kombucha SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), což je bílá, gumovitá kultura, která vypadá jako huba. SCOBY obsahuje živé kvasinky a bakterie, které spolu fermentují cukr v nápoji kombucha. Na konec budete potřebovat skleněnou nádobu s utěrkou nebo papírovým ručníkem jako kryt.

Jak dlouho trvá fermentace kombuchy?

Délka fermentace kombuchy závisí na chuti a preferencích jedince. Obvykle trvá fermentace 7-14 dní. Pokud chcete kombuchu o něco sladší a méně kyselou, fermentujte déle 14 dní. Pokud chcete kombuchu méně sladkou a mnohem kyselou, fermentujte pouze 7 dní. Je důležité testovat chuť kombuchy každý den a odkyselovat ji podle své chuti.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *