Kombucha - Tajemství zdraví a vitality

Co je kombucha scoby a jak ji používat

V dnešní době stále více lidí hledá zdravější alternativy k běžným nápojům. Jedním z nich je i kombucha, která se stává all-in-one řešením pro celkové zlepšení zdraví. Co je však kombucha scoby a jak ji používat? Pokud se Vám tento termín ještě nějakým způsobem vysvětluje, určitě si s námi přečtěte tento článek a dozvíte se více o této prastaré tradici, jak ji získat a správně používat.

Co je kombucha scoby a jak ji používat

Co je kombucha scoby

Kombucha scoby je živý kultura hub, který se používá k fermentaci sladových nápojů, jako je kombucha. Scoby je zkratkou pro “symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek”. Když se vloží do sladkého čaje, začne scoby kvasit cukr a produkují se při tom organické kyseliny, enzymy a vitamíny.

Scoby vypadá jako gumový podložka nebo jako kus želé. Je to živá kultura a tak je potřeba ji dobře skladovat. Scoby můžete získat buď koupit nebo si ho vyrobit sami.

Jak si vyrobit vlastní scoby

Pro vytvoření vlastního scoby potřebujete několik věcí:

– 1 litr černého čaje
– 100 gramů cukru
– 200 ml kombuchy ze staré dávky nebo kupované kombuchy z obchodu

1. Uvařte 1 litr vody a přidejte čaj. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Přidáme cukr a dobře promícháme. Když se cukr rozpustí, směs nechte v klidu asi 30 minut chladit.
3. Směs přelijte do sklenice s víkem o objemu asi 2-3 litry. Přidejte kombuchu a míchejte.
4. Zakryjte sklenici utěrkou a nechte stát na tmavém místě asi 2 týdny.

Po 2 týdnech by měla na povrchu čajového nápoje vzniknout tenká vrstva sedavého kultivaru, který připomíná husté želé. To je kombucha scoby, kterou můžete použít pro fermentaci dalších dávek kombuchy.

Jak použít kombucha scoby

1. Připravte sladký čaj – litr čaje připravte z 80gramů čajových lístků a litru vody, přidejte 100 gramů cukru.
2. Nechte vařený čaj vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte ho do nádoby, ve které se chcete kombuchu fermentovat.
3. Přidejte 200 ml kombuchy ze staré dávky. Pokud nemáte připravenou vlastní kombuchu, koupit ji můžete v obchodě s bio potravinami.
4. Přidejte scoby na povrch tekutiny směřující dovolna.
5. Zakryjte nádobu utěrkou nebo kuchyňským papírem a nechte ji na tmavém místě minimálně 7 – 10 dní, při pokojové teplotě. Když bude nápoj kyselkavý, ovoňte ho, aby jste zjistili, zda je v pořádku.
6. Po této době můžete kombuchu ochutnat a přidat příchutě dle libosti. Po ochucení nakrájejte ovoce, přidejte íl nebo boby kávy nebo čokolády.

Závěr

Využití kombucha scoby není omezeno jen na přípravu kombuchy. Scoby se dá využít při přípravě domácího octa nebo při pečení jako náhrada droždí. Pokud jste kombucha novíci, začněte s menší dávkou a nechte ji kvasit v jednodušší nádobě bez omezení. Můžete si také změřit pH a doplnit sacharidů, aby mohl být proces fermentace spuštěn. Při použití scoby vždy dbejte na to, aby byla dobře skladována a pečlivě sledujte proces fermentace.

Často Kladené Otázky

Co je Kombucha scoby?

Kombucha scoby je kolonie kvasinek a bakterií vytvořená kvašením sladového čaje. Je to živá kultura, která se používá k vytváření domácí Kombuchy.

Jak použít Kombucha scoby?

Pro vytvoření domácí Kombuchy je třeba umístit Kombucha scoby do nádoby se sladovým čajem a nechat ji fermentovat po dobu několika dní až týdnů, až bude mít chuť a aroma, které vyhovuje vašim představám.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *