Tahini omáčka: základní recept a varianty

Jak vyrobit tahini pastu

Vítejte, dnes se spolu podíváme na to, jak snadno si můžete vyrobit vynikající tahini pastu. Tahini je nepochybně jedním z klíčových ingrediencí v tradičním arabském pokrmu známém jako hummus. Je však také skvělou přísadou do mnoha dalších jídel, jako jsou například saláty, omáčky či marinády. Pokud se chcete naučit něco nového a máte rádi chuťové zážitky, neváhejte a pokračujte v čtení, jak si můžete snadno vyrobit lahodnou tahini pastu.

Jak vyrobit tahini pastu

Tahini pasta je tradiční arabská potravina, kterou získáme z mletých sezamových semen. Ve východní kuchyni se používá k přípravě humusu, baba ganoushe a jiných libanonských a izraelských pokrmů. Tahini může být také použit jako náhrada za máslo nebo margarín kvůli jeho vysokému obsahu zdravých tuků a bílkovin. Pokud se chcete naučit, jak vyrobit tahini pastu doma, postupujte následujícím způsobem:

Krok 1: Nákup sezamových semen

Za prvé potřebujete kvalitní sezamová semena. Pokuste se najít bio-bohatý produkt a vyhněte se těm, které jsou olejnaté nebo zplesnivělé. Pokud nejste si jisti, můžete se zeptat svého prodejce v obchodě se zdravou výživou.

Krok 2: Pražení sezamových semen

Když máte sezamová semena, můžete začít s pražením. Rozehřejte pánvi s non-stick povrchem na středním ohni a přidejte semena. Obracívejte je pravidelně, aby se pražila rovnoměrně a předešli jste zpálení.

Po asi 3-5 minutách by měla být semena zlatohnědá a vonící. Vyjměte je z pánve a důkladně je nechte vychladnout v misce.

Krok 3: Mletí sezamových semen

Teď přichází na řadu mletí sezamových semen. Můžete použít kávovar nebo mixér. Pokud použijete mixér, vezměte si s sebou trochu trpělivosti.

Vložte celá pražená sezamová semena do mixéru a mixujte postupně až do jejich rozptýlení. Pokud se zdá, že není dostatek tekutiny, můžete přidat olej z olivy, aby se vše lépe mixovalo.

Krok 4: Dokončení tahini pasty

Přidejte trochu soli, citronové šťávy a voda do mixéru a mixujte, dokud se ingredience dobře nespojí a získáte hladkou pastu. Většinou budete muset mixovat po dobu asi 5 minut, aby se vše dobře smíchalo.

Pokud chcete tahini pastu ředit, přidejte více vody, ale pamatujte si, že více vody může narušit chuť. Nyní můžete vychutnat svou vlastní domácí tahini pastu!

Závěr

Vyrobit tahini pastu doma není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Pokud máte kvalitní sezamová semena a použijete správný postup, můžete si vychutnat tuto tradiční arabskou pochoutku kdykoliv na snídani, přesnídávku nebo jídlo. Navíc je tahini plná zdravých tuků a bílkovin, což z ní činí dokonalou náhradu za jiné tuky v kuchyni. Tak jděte do toho a vysvědčte si, jak jednoduché může být tahini pasta vyrobit doma!

Často Kladené Otázky

Jak vyrobit tahini pastu?

Co lze použít tahini pastu?

Odpověď na otázku 1: Pro výrobu tahini pasty budete potřebovat sušené sezamové semínka a olej (např. olivový nebo sezamový). Semínka je nejlepší pražit, aby se uvolnilo aroma a chuť. Následně se semínka namelou v mixéru nebo mlecím stroji a postupně přidávají olej, dokud nedosáhnou požadované konzistence (někdy je třeba použít vodu nebo citronovou šťávu k dosažení správné textury). Hotová tahini pasta se uchovává v chladničce.

Odpověď na otázku 2: Tahini pasta je výborná jako přísada do různých pokrmů, jako jsou hummus, baba ganoush, omáčky, marinády a saláty. Může být také použita jako náhrada másla nebo oříškového másla na toust nebo chleba. Tahini pasta se také používá pro přípravu sladkostí, například halvy a cookies.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *