Tahini omáčka: základní recept a varianty

Jak si připravit tahini omáčku

Vítejte! Pokud hledáte skvělou recepturu na tahini omáčku a nevíte jak začít, pak jste na správném místě. Tahini omáčka se používá v mnoha kuchyních, jako například v arabské, řecké nebo turecké. Je to dokonalé doplnění pro saláty, zeleninu, opečené maso nebo jídla z humusu. S návodem, který najdete v tomto článku, budete moci mít dokonalou tahini omáčku připravenou během několika minut. Takže neváhejte a pokračujte ve čtení, jak si připravit tahini omáčku, kterou si budete moci vychutnávat kdykoliv chcete!
Jak si připravit tahini omáčku: Recept a návod

Pokud milujete arabskou nebo středovýchodní kuchyni, určitě už jste slyšeli o tahini omáčce. Jedná se o vynikající přílohu, kterou můžete dát k různým pokrmům, jako jsou např. hummus, falafel, kebab nebo různá masa. Jestliže se chystáte omáčku připravit doma, tento článek Vám poskytne šťavnatý recept a návod, jak na to.

Co je tahini omáčka?

Tahini omáčka nebo hummus je původem ze středovýchodní, zejména Libanonu a Izraele. V angličtině se označuje jako tahini sauce. Tahini omáčka se vyrábí z pasta z sezamu, citronové šťávy, olivového oleje, česneku, soli a jiných koření. Tahini pasta se dá také použít na výrobu dalších receptů, jako jsou např. sushi, těstoviny nebo zmrzlina, a může být považována za zdroj bílkovin.

Recept na tahini omáčku

Tahini omáčka je docela snadná k přípravě, ale dokáže přidat extra chuť přílohám a hlavním jídlům. Zde je jednoduchý a efektivní recept na tahini omáčku.

Suroviny:

– 1/4 šálku tahini pasty
– 2 lžíce olivového oleje
– 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
– 1/4 šálku vody
– 1 stroužek česneku
– 1/4 lžičky soli
– 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelné)

Postup:

1. V míse smíchejte tahini pasta, olivový olej, citronovou šťávu a vodu. Smíchejte dokud se nepřemíchá a neuvidíte hladkou směs.

2. Přidejte stroužek nasekaného česneku, sůl a kajenský pepř (podle chuti) do směsi. Rozmixujte přísady, dokud se neztmavne a nechutná vám.

3. Výslednou omáčku nalijte do malé misky nebo nádobky.

Hotová je tahini omáčka! Můžete ji podávat teplou nebo studenou a kombinovat jí s různými jídly. Omáčka se dobře hodí i jako dip na vánoční večírky, rodinné oslavy nebo na každodenní jídlo.

Jak používat tahini omáčku

Tahini omáčka se dá použít na různé způsoby. Můžete ji použít jako omáčku k falafelu, kebabu nebo palačinkám. Když si připravíte hummus, můžete ještě k němu přidat tahini omáčku pro větší chuť. Můžete také vytvořit salátový dresink přidáním omáčky do salátu nebo jako dip na zeleninu, jako jsou např. mrkve nebo ředkvičky.

Závěr

Tahini omáčka je jedním z těch receptů, které snadno připravíte, ale dokáží zpříjemnit jídlo. Tahini pasta je vynikajícím zdrojem bílkovin, železa a dalších živin. Tento recept na tahini omáčku Vám umožní strávit den s vynikající přílohou k jídlu. Berte to jako výzvu, jak snadno můžete doma vytvořit jednu z nejlepších omáček z orientální kuchyně. Ať Vám chutná, bon appetit!

Často Kladené Otázky

1. Co je tahini omáčka a jak se připravuje?

Tahini omáčka je jednoduchá a chutná omáčka, kterou lze použít jako náhradu za majonézu nebo jiné syrové omáčky. Tahini omáčka se připravuje z tahini pasty, citronové šťávy, česneku, soli a vody. Všechny ingredience se smíchají dohromady a omáčka je hotová.

2. Jaká je trvanlivost tahini omáčky?

Trvanlivost tahini omáčky závisí na ingrediencích, které byly použity při jejím přípravě. Většinou by však tahini omáčka měla být skladována v uzavřeném kontejneru v chladničce a může vydržet až týden. Pokud se objeví zápach nebo podezřelá chuť, omáčku byste měli vyhodit a nepoužívat.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *