Kde sehnat tahini v České republice

Co je tahini a jak ho používat?

V dnešní moderní gastronomii se často setkáváme s tahini jako jedním z klíčových ingrediencí. Ale co je to vlastně tahini? V krátkosti, tahini je pasta vyrobená z sezamových semen, která je oblíbená jak v tradičních jídlech ze Středního východu, tak v moderní kuchyni na celém světě. V tomto článku se dozvíte více o tom, co tahini vlastně je, jak ho použít v různých receptech a proč byste měli dále číst, pokud rádi objevujete nové a zajímavé ingredience pro své pokrmy.

Co je tahini a jak ho používat?

Tahini je lahodný pasta vyrobený z pražených sezamových semen, které se používají v tradičních kuchyních na Středním východě již po staletí. Tento mazlicek způsobuje v poslední době senzaci, díky své výživné hodnotě a širokému spektru použití v kuchyni. V tomto článku se podíváme blíže na to, co tahini je a jak ho používat.

Co je tahini a jak vzniká?

Tahini je pasta, která je vyrobená z pražených a následně mletých sezamových semen. Sezamová semena se mixují dokud nevytvoří lahodnou a hladkou pastu. Více méně se podobá oříškovým máslem, ale s jemnější chutí a texturou.

Tahini je oblíbeným dodavatelem výživných elementů, jako jsou např. proteiny, vápník a vitaminy ze skupiny B. Navíc je tahini bohaté na esenciální omega mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla.

Jak používat tahini v kuchyni?

Tahini má široké spektrum použití v kuchyni. Můžete ho použít jako ingredienci v různých receptech, nebo si ho rozmíchat s vodou a použít jako dip pro zeleninu nebo toping do salátů.

1. Hummus

Použití tahini do hummusu (tradičního krému ze cizrny) se stává stále populárnějším. Tahini přidává do hummusu jemnou chuť s přidaným sesamovým aroma.

2. Omáčky

Nakrájením tahini s citronovou šťávou, medem a solí, můžete si připravit krémovou omáčku, kterou bude skvěle chutnat k masu nebo zelenině. Můžete také vytvářet pikantní tahini ovocné různé omáčky.

3. Pečení

Tahini můžete použít jako základ pro pečené dobroty, např. na koláče, brownies nebo sušenky. Přidává nejen výživné hodnoty ale také podmanivou chuť.

Závěr

Tahini není jen gastronomickou specialitou na Středním východě, ale čím dál více se prosazuje i v kuchyních po celém světě. Je bohaté na proteiny, vitaminy a minerály a má nespočet možností použití. Pokud ještě tahini nezkoušeli, měli byste to určitě udělat!

Často Kladené Otázky

Co je tahini?

Tahini je pastovitá surovina vyrobená z pražených sezamových semen, která se používá v kuchyni na přípravu hummusu, baba ganoush nebo do salátových dresinků.

Jak používat tahini v kuchyni?

Tahini můžete použít na mnoho způsobů, např. při přípravě hummusu, zeleninových salátů a dresinků, marinád na maso nebo ryby nebo jako pomazánku na pečivo. Můžete ho rovněž použít jako náhradu za máslo nebo krém do dezertů. Pokud tahini používáte poprvé, začněte postupně a přidávejte ho po lžičkách dle chuťových preferencí.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *