Kaneľový obchod Willeho

Sklizeň skořice: Praktický průvodce pro sběr a sušení

Vítejte u praktického průvodce věnovanému sběru a sušení skořice! Sklizeň skořice je činnost, kterou provádí lidé po celém světě již po mnoho staletí. Pokud i vy patříte mezi milovníky této aromatické kořenice a chcete se dozvědět více o tom, jak ji sbírat a sušit, pak jste na správném místě. V této knize se dozvíte mnoho užitečných informací a tipů, jak na sklizništi najít to nejlepší místo, jak řádně odlišit kvalitní skořici od té horší a jak ji správně skladovat. Připojte se k nám na této cestě plné chutí a vůní a objevte tajemství sklizně skořice jako profesionál.
Sklizeň skořice: Praktický průvodce pro sběr a sušení

Skořice, také známá jako „kůra bohů“, je jednou z nejstarších koření na světě. Pochází z východní Asie a byla používána v tradiční medicíně a kulinářských receptech po tisíciletí. Dnes se skořice používá po celém světě a je oblíbenou přísadou v cukrovinkách, dezertech, nápojích a mnoha dalších jídlech. Skořice můžete zakoupit v obchodech s potravinami, ale vlastní sklizeň skořice může být velmi uspokojivá a cenově efektivní způsob, jak získat čerstvou a vysokou kvalitu tohoto koření. V této příručce najdete návod, jak sbírat a sušit skořici, abyste ji mohli požít v nejlepší možné kvalitě.

Sběr skořice

Sklizeň skořice začíná tím, že štípeme kůru z větví skořicovníku. Skořicovník je strom, který roste v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky a může dosáhnout výšky až 10 metrů. Skořicovník se sklízí, když je 2-3 roky starý. V tomto věku má kůra nejvyšší koncentraci aromatických olejů, které dodávají skořici vůni a chuť.

Tradiční sklizeň skořice se provádí ručně pomocí speciálních nožů na kůru. Skořicovník se řeže v blízkosti země a odloupne se hlavní kmen. Poté se kmen rozstříhá na menší kusy a kůra se odštípá. Kůra se následně suší na slunci nebo na větru, dokud se nezmenší na zlomky.

Moderní farmy sklízejí skořici pomocí speciálních strojů, které seříznou větve a kůra se odloupne. Tento proces je rychlejší a účinnější, ale může snížit kvalitu skořice, protože kůru lze poškodit.

Sušení skořice

Sušení skořice je klíčovou fází při zachování její vysoké kvality. Skořice obsahuje vysoce koncentrované aromatické oleje, které mohou snadno ztratit svou sílu v důsledku vlhkosti. Proto může správné sušení skořice pomoci zachovat její chuť a vůni.

Skořice se obvykle suší na slunci nebo v sušárnách. Na farmách v Indonésii nebo na Šrí Lance je běžné sušení skořice na slunci, což trvá 5-7 dní. Kůra se nejprve nechá odstát, dokud se neztratí nadměrná vlhkost, pak se kůra rozdrtí a položí se na slunci k sušení. Kůry se otáčejí během dne, aby se zajistilo, že jsou suché z obou stran.

V sušárnách lze skořici sušit mnohem rychleji, v řádu několika hodin. Sušárny jsou speciálně navrženy tak, aby měly nízkou vlhkost a konstantní teplotu při sušení skořice.

Skořice se obvykle suší celá, dokud neztratí všechnu vlhkost, a poté se stává křehkou. Když jsou sušené kůry připraveny, stávají se továrními halkami, které jsou baleny a distribuovány pro použití.

Závěr

Sklizeň skořice a sušení jsou procesy, které vyžadují čas a trpělivost. Ale s trochou cviku a snahy si můžete vytvořit čerstvou, vysokou kvalitní skořici, kterou můžete používat v mnoha svých oblíbených jídlech a nápojích. Použití čerstvé skořice ve vašich receptech dodá vašim jídlům nový rozměr chuti a oslnivou vůni.

Často Kladené Otázky

Jaký je nejlepší čas pro sklizeň skořice?

Nejlepší čas pro sklizeň skořice je v období sucha mezi červencem a zářím, kdy kůra stromu má největší koncentraci aromatických olejů.

Jak správně sušit skořici po sklizni?

Po sklizni očistěte kůru od nečistot a nechte ji 24 hodin odležet. Poté ji rozřízněte na menší kousky a sušte na slunci nebo v dobře větraném prostoru. Skořice by měla být dokonale suchá, ale stále pružná. Skladujte ji poté v suchu a tmavém prostředí.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *