Způsobuje hořčík nadýmání? (Does magnesium cause gas?)

Je hořká melounová plodina jedovatá?

Vítáme vás k článku, který pojednává o zajímavé plodině, která se vyskytuje hlavně v Africe a v Asii – Je hořká melounová plodina jedovatá. Tato plodina je fascinující nejen svým vzhledem, ale i svým obsahem, který ji dělá jedovatou. Proto by se však nemělo přehlížet její užití v medicíně a kosmetice. V tomto článku se dozvíte více o jejích vlastnostech a způsobech, jakými může být použita. Pokud vás zajímá svět rostlin a léčitelství, neváhejte a čtěte dál!

Je hořká melounová plodina jedovatá?

Co je hořká melounová plodina

Hořká melounová plodina (Cucumis metuliferus) je druh melounu, který pochází z Afriky. Plodina je obvykle menší než tradiční meloun a má křehkou slupku s ostrými trny. Uvnitř má sladké maso, ale také hořký zápach a chuť. Tento hořký zápach a chuť umožňuje rozeznat, zda je plodina jedlá nebo ne.

Je hořká melounová plodina jedovatá?

Existuje mnoho neověřených příběhů o tom, že hořký melounový plod je jedovatý. Avšak hořkou melounovou plodinu lze bezpečně jíst v malých množstvích. Většina odrůd hořké melounové plodiny je však stále považována za nezdravou a měla by být konzumována s opatrností.

Hořká melounová plodina obsahuje kůru, která obsahuje cucurbitacin. Cucurbitacin je látka, která může být toxická v příliš velkém množství. To však neznamená, že by hořká melounová plodina byla vysoce jedovatá. Naštěstí je tato látka soustředěna především v kůře a semenech plodiny, takže se jí při konzumaci dá snadno vyhnout.

Možné zdravotní rizika

Konvence, že většina hořké melounové plodiny se nedoporučuje k jídlu, je z velké části založena na jejích možných vedlejších účincích. Například hořká melounová plodina může způsobit reakci s některými antibiotiky nebo může mít diuretické účinky. V některých zemích se hořká melounová plodina používá jako tradiční lék na některé příznaky, jako jsou například bolesti kloubů, vysoký krevní tlak nebo horečka.

Venkovní odrůdy hořké melounové plodiny se pěstují v mnoha afrických zemích, zejména v Keni, Nigérii a Zimbabwe. Mezičasem se hořká melounová plodina stává čím dál populárnější i v Evropě a Severní Americe.

Závěr

Celkově lze říci, že hořká melounová plodina je bezpečnou potravinou, která může nabídnout mnoho zdravotních výhod. Avšak jako s jakoukoli novou potravinou, byste si měli dát pozor na příznaky alergické reakce nebo vedlejší účinky. Proto bychom doporučovali konzultovat jídlo s lékařem nebo odborníkem na výživu.

V zahraničí se hořká melounová plodina používá jako přísada do salátů a různých pokrmů, ale také jako přísada do džusů. Zvažte tedy, zda by mohla být také zajímavou přírodní potravinou pro vás.

Často Kladené Otázky

Je hořká melounová plodina jedovatá?

Ne, hořká melounová plodina není jedovatá, ale v jejích semenech je obsažena látka cucurbitacin, která může být toxická v případě přílišné konzumace.

Kdy je nejlepší čas skliznout hořkou melounovou plodinu?

Nejlepší čas pro sklizeň hořké melounové plodiny je v období, kdy plody dosáhnou zralosti, což trvá obvykle 60 až 70 dní od výsevu semen. Zralá plodina má hladkou kůru a je mírně měkká na dotek.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *