Jak vařit zeleninu na páře bez páráku

Jak se liší vegan a vegetarian?

Ahoj a vítejte na mém blogu! Dnes si budeme povídat o tom, jak se liší vegan a vegetarian. Možná si myslíte, že jsou tyto dva výrazy totožné, ale ve skutečnosti mají velké rozdíly. Protože mnoho lidí si často plete tyto dva termíny a neví, co to znamená být vegan nebo vegetarian, rozhodla jsem se vám poskytnout podrobné informace o těchto dvou životních stylech. Pokud vás zajímá vaše zdraví, životní styl a etické přístupy, určitě nechte číst dál a naučte se více o roztomilých, rostlinných životních stylech – veganství a vegetariánství.

Jak se liší vegan a vegetarian?

Co znamená pojem vegan a vegetarian?

Vegan a vegetarian jsou pojmy, které se často zaměňují nebo pletou, ale přesto mají mezi sebou zásadní rozdíly.

Vegetarian: Vegetarián se vyznačuje tím, že neposkytuje zdroj živin od masných produktů, včetně ryb, kuřecího, hovězího a vepřového masa. Však s některými jinými živočišnými produkty, jako jsou mléko, vejce a med, se stále zahrnují v jejich stravě.

Vegan: Vegani zahrnují výše uvedené přírodní produkty, ale zákazany jsou jim bílkoviny a nedovolené zdroje vitaminů minimalizují jako například laktózy v mléče či želatiny. Vegan se snaží, aby si na jídelníčku nechali pouze rostlinné potraviny.

Vegan a vegetarian: zdvořilostní rozdíly

Kromě nutričního rozdílu se veganismus považuje za způsob života a osobní ideologii, zatímco vegetariánství může být pouze pouhým výběrem potravin na jídelníčku. Vegani však vedou svůj životní styl pro posilování ekologického přístupu a animalismus, zatímco vegetariáni z hlediska ekologie nepotřebují být tak jednoznační jako vegani.

Vegan versus vegetarián – který je zdravější?

Ve vegetariánské a veganské stravě existuje několik společných zásad, včetně soli, cukru a červeného masa. Rostliny jsou naopak nevyhnutelné pro oba dietáře. Nicméně vegan, kteří nejedí maso a produkty živočišného původu, musí dbát na to, aby si tělo přijímalo dostatek bílkovin a dalších potřebných živin, které v mase a mléčných výrobcích najdete. Vegani musí být opatrnější, pokud jde o vyváženou stravu, vzhledem k omezenému sortimentu potravin, ze kterých mohou čerpat. Na druhé straně jsou vegetariáni a vláknina přínosná pro zdraví a snižuje to riziko mnoha chronických onemocnění. To je důvod, proč každá z těchto diet má své výhody a nevýhody.

Vegetariáni a vegani obvykle nezůstanou jen u jídla

Většina lidí, kteří se rozhodnou být vegetariáni nebo vegani, tak z důvodu zdraví a animalismu. Také to může být proto, že je zdroj uhlíku, který dýcháme, a omezování produkce skleníkových plynů, které produkují mase a produkty cukru a mléčné výrobky. Vegetarián a vegan se snaží o větší pohyb a chtějí se ubránit proti různým nemocem.

Závěr

I když se seznam výhod a nevýhod jednotlivých diet liší, všechny mají společné cíle: zdokonalení zdraví, snížení práce světa a celosvětové prosazení rostlinného životního stylu. Pokud se chcete stát vegetariánem nebo veganem, doporučujeme pečlivě zvažovat svou volbu a poradit se se zkušenými lidmi, kteří léta v těchto dietách tráví.

Často Kladené Otázky

Jak se liší vegan a vegetarian?

Vegan a vegetarian jsou dvě různé výživové volby. Vegetarián může jíst mléčné výrobky, vejce a/ nebo ryby, zatímco vegan se zdržuje zcela konzumace jakéhokoli živočišného produktu. To znamená, že vegan se vyhýbá nejen masu, ale také mléčným výrobkům, vejcem a medu.

Co potřebuje vegan k tomu, aby byla jeho strava vyvážená?

Vegan musí zajistit uspokojení výživových potřeb svého těla v souladu s přírodními biologickými procesy. Zdroje živin, jako jsou vitamíny B12, D a vápník, jsou pro vegany zvláště důležité, neboť je nelze získat z rostlinné stravy. Proto by měli vegani konzumovat potraviny, jako jsou ořechy, sója, luštěniny, obiloviny a zelenina, které jsou bohaté na tuto nutriční hodnotu.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *