Jak si připravit bezlepkový chléb doma

Jak si připravit bezlepkový chléb doma

Vítejte! Dnes si povíme o tom, jak si můžete připravit bezlepkový chléb přímo z pohodlí domova. Pokud trpíte celiakií nebo máte nějakou alergii na lepek, určitě víte, jak náročné může být najít vhodné pečivo. Proto jsme pro vás připravili návod a tipy, jak si bezlepkový chléb jednoduše a chutně upéct doma. Rozhodně stojí za to pokračovat ve čtení, abyste se dozvěděli více o ingrediencích, postupu a úpravách pro různé preferované chutě. Připraveni pečeme? Tak hurá do toho!
Jak si připravit bezlepkový chléb doma

Příprava bezlepkového chleba doma není nijak složitá, ovšem vyžaduje určitou znalost ingrediencí a postupů. V tomto článku Vám přinášíme recept, který Vás provede krok za krokem při přípravě chutného a zdravého bezlepkového chleba.

Ingredience:
– 500 g bezlepkové mouky
– 10 g soli
– 9 g sušeného droždí
– 2 lžíce jedlých semínek na ozdobu (např. lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka)
– 450 ml vody

Postup:
1. Do mísy nasypeme 500 g bezlepkové mouky, 10 g soli a 9 g sušeného droždí. Promícháme.

2. Přidáme 2 lžíce jedlých semínek a znovu promícháme.

3. Postupně přidáváme asi 450 ml vody a těsto hněteme. Hněteme asi 10 minut, dokud není těsto hladké a elastické.

4. Těsto necháme kynout v míse pod utěrkou asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

5. Během kynutí si připravíme pekáč. V pekáči vytvoříme kříž a potřeme ho olejem. Pečící papír nebo mouku nepoužíváme.

6. Když je těsto vzkypělé, vyndáme ho z mísy a znovu ho prohněteme asi 5 minut.

7. Tvarujeme chlebové těsto do koule a dáme ho do pekáče. Použijeme trochu mouky na rukou, abychom se vyhnuli lepivosti.

8. Semínka na ozdobu posypeme po chlebu a necháme ho znovu kynout asi 30 minut.

9. Pečeme chléb v troubě předem zahřáté na 200 °C asi 40 minut, dokud není chléb zlatavý. Pokud je potřeba, můžeme chléb při pečení zakrýt alobalem, aby příliš nezesvětlal.

10. Hotový chléb vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout.

Takto připravený bezlepkový chléb je zdravou a chutnou alternativou k běžnému chlebu plnému lepku. Můžete ho konzumovat s různými pomazánkami, saláty, nebo ho použít jako doplněk k jídlu.

Závěr:

Příprava bezlepkového chleba doma není žádná věda. Stačí mít správné ingredience a postupovat podle receptu. Bezlepkový chléb je zdravou a chutnou alternativou k běžnému chlebu plnému lepku. Pokud se chcete oprostit od lepku, určitě vyzkoušejte tuto jednoduchou a zdravou variantu.

Často Kladené Otázky

1. Jaké ingredience jsou potřebné pro přípravu bezlepkového chleba?

Pro přípravu bezlepkového chleba budete potřebovat bezlepkovou múku (např. rýžovou, kukuřičnou, či quinoovou), vodu, droždí nebo prášek do pečiva, sůl, cukr, olej a vejce, případně semínka na ozdobu.

2. Jaký je nejlepší způsob péče o bezlepkový chléb, aby byl co nejdéle čerstvý?

Bezlepkový chléb často rychleji vysychá než běžný chléb, aby si udržel svou svěžest, je důležité jej skladovat v suchu a v chladu. Doporučuje se uchovávat ho ve vzduchotěsné miskě nebo v igelitové tašce, v lednici nebo v chladničce. Pokud si přejete prodloužit trvanlivost bezlepkového chleba, můžete ho zamrazit.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *